I traditionel kinesisk medicin (TCM), de fem elementer, nogle gange kaldet de fem faser, er en måde at forstå og forklare forholdet mellem de forskellige elementer i naturen og den livsenergi, kaldet Qi, som flyder gennem dem. De skal ikke tolkes bogstaveligt, men et element er en måde at se en del af kroppen på. Sammen med meridianteori bliver disse forbundet med kroppens organer og funktioner. De benyttes til at finde og behandle forskellige symptomer. De grundlæggende elementer kaldes træ, ild, jord, metal og vand. Alle mennesker består af en blanding af disse, og når de kommer ud af balance opstår der problemer i kroppen.

Forståelse af hvordan de fem elementer påvirker ens helbred hjælper lægen til at udvikle en omfattende og effektiv behandlingsplan der kan eliminere problematiske kroniske tilstande.

Forhold til helbred

I dette konceptuelle system, bevæger og ændrer de fem elementer sig konstant, i en naturlig cyklus, og påvirker en ens helbred. De fem elementer bruges til at fortolke og forklare fysiologi og patologi. Hvert element er associeret med forskellige organer, farver, smage, sanser, følelser, årstider og vejr.

Elementerne fremmer og kontrollerer hinanden

Den yderste cirkel er den genererende cyklus. Stjernen er den kontrollerende cyklus.
  • Træ fremmer ild
  • Ild fremmer jord
  • Jord fremmer metal
  • Metal fremmer vand
  • Vand fremmer træ
  • Træ kontrollerer jord
  • Jord kontrollerer vand
  • Vand kontrollerer ild
  • Ild kontrollerer metal
  • Metal kontrollerer træ

Brug i diagnosticering

Brugen af de fem elementer i medicin er simpel; Når et element bliver for svagt, stærkt eller aktivt, kommer hele strukturen ud af balance, og der vil opstå heldbreds problemer. En TCM behandler vil tage de samme prøver, målinger og stille de samme spørgsmål som vi gør i vesten, men vil tillægge ydereligere analyse omkring patientens miljø og sind. Alle de oplysninger, som en TCM behandler indsamler om en patient, vil blive gennemgået ved hjælp af modellen med fem elementer.

Alle består af en struktur dannet af de fem elementer, og disse skal være i balance for at være sund

Behandlingen sigter efter at restaurere patientens qi niveau og qi flow. Dette kan bl.a. bestå a akupunktur som justere qi strømmen gennem kroppens meridian kanaler, noget som man nu begynder at kunne påvise ved hjælp af vestens videnskabelige instrumenter. Andre eksempler på behandling vil være en speciel designet kostplan, strukturel alignment og kinesiske urter, som alle bidrager til optimalt overordnet helbred.

Brug i yin yoga

Brugen af de fem elementer i yin yoga er mange. Vi kan se på hvilken type af problemer en udøver har, og strukturere et yin yoga program som kan komplimentere traditionel behandling. I yin yoga påvirker vi målrettet meridiankanalerne og vores led. De gamle daoister mente af led sundhed er kilden til et langt liv, på samme måde som vi i vesten også ved at en af nøglerne til sunhed er bevægelighed. Når vores led går i stykker kan vores qi ikke flyde igennem dem, og så vil der opstå smerte og ubalance i kroppen. Når vi får åbnet op i vores meridiankanaler kan vi reparere vores led indefra, og derved helbrede os selv.


En yin yoga praksis kan være specificeret for at håndtere et unikt problem, men kan også være designet efter f.eks. årstiden, tid på døgnet, overordnede anatomiske områder, filosofiske temaer, generelle fysiske udfordringer, søvnbesvær, psykologiske problemer og meget mere.