Grundlaget for daoistisk medicin

Energi er et stort område indenfor kinesisk medicin, daoisme og indisk yoga. Så stort at man, for at kunne forstå det, kan studere det i årevis. I dette indlæg vil vi se nærmere på den overordnede forståelse af energi, i traditionel kinesisk filosofi.
En af de ting der gør energi så spændende at arbejde med i yoga er at det, blandt andet, fungerer som en bro mellem kroppen og sindet, eller mellem den fysiske verden og den spirituelle verden. Sindets evne til at skabe fysiske symptomer i kroppen, både positive og negative, er vel dokumenteret, og mange af de negative symptomer kan udspringe fra et psykospirituelt niveau. Naturligvis spiller vores gener en rolle, og dem vil vi også tage i betragtning.

Overordnet besidder alle tre typer af energi:

 • Jing (Essens)
  • Findes i to typer
   • Jing du er født med (gener)
   • Jing du optager efter fødsel (igennem dit miljø)
  • Gør dig unik
  • Giver tilstedeværelse og visdom
 • Qi (Livskraft)
  • Materiel energi
  • Årsagen, processen og udfaldet af alt
  • Det som animerer din eksistens
 • Shen (Ånd)
  • Din spirituelle del
  • Har altid eksisteret og vil aldrig forsvinde
The Three Treasures : Can be thought of as categories of energy, describing the nature and frequency of  everything  in existence. Jing (physical form) is the most dense, while Shen (spirit) is the most refined. Qi, (movement) is the link in between.
De tre skatte kan ses som tre energi kategorier, som beskriver alt der eksisterer. Jing – en kraftig og mere fysiske form, Shen – den nærmest ikke opfattelige spirituelle del, og Qi – linket her imellem (qi er dog mere en blot dette).
En ofte brugt illustration af forholdende mellem Shen (lyset), Qi (flammen) and Jing (voksen).

Med andre ord manifesterer dette sig altså i mennesker som den fysiske, energiske og spirituelle krop. De relaterer hver i sær til et af de tre primære energicentre i daoisme, Xià Dāntián, Zhōng Dāntián og Shàng Dāntián.

Person i meditation med tre cirkler af lys der repræsenterer øvre, mellem og nedre Dantian.

Jing (kroppen)

Jing er det mest yin fyldige eller materialistiske udtryk af energi. Det er dette niveau af eksistens som vestlig medicin er opmærksomme på, det kan ses, måles og kvantificeres. Da vibrationerne, eller frekvensen på dette niveau er langsomme, vil healing her ske over længere tid. Vi kan påvirke Jing gennem bevægelse, kost, søvn, urter og medicin.

Qi (energi)

Qi er yin og yang i aktivitet sammen. Vi oplever det som den bevægende kraft, fornemmelser, følelser og tanker. Qi siges at blive skabt i lungerne og milten. Qi linker kroppen og ånden sammen.

Vi kan påvirke vores Qi direkte igennem åndedrættet, og via hvordan vi bruger vores krop og sind.

Shen (Ånd/Sind)

Shen er ånden, eller bevidsthed, som dirigerer Qi. Den arbejder på den højeste eller frekvens (mest yang), og selvom den umiddelbar virker subtil, indeholder den et enormt potentiale for healing. I daoisme siges det at alle vores Organer (stort forbogstav), eksisterer på et åndeligt niveau, og indeholder specifikke spirituelle funktioner. Vi påvirker vores Shen gennem meditation og ved at leve i tråd med vores sande ånds formål.

Jing, Qi og Shen, påvirker hinanden. Vores tanker påvirker kroppen gennem vores Qi. Denne påvirkning kan skabe fysiske problemer i kroppen. Samtidig vil vores sind tage skade hvis vi ikke behandler kroppen ordenligt. En dårlig krop vil påvirke vores følelser, tanker og handlinger (eller mangel på samme). Denne synergi kan altså være et positivt eller negativt loop. Det er her at yin yoga bliver særlig interessant, for denne process går begge veje. Hver gang vi kommer til en yin time, gør vi aktivt noget der er godt for vores krop, og ikke nok med at vi styrker vores fysiske krop, så vil dette også styrke vores sind. Vi bliver gladere, mindre bekymret, og vil så igen vil have mere kraft til at tage en yin yoga klasse igen. Vi kan altså komme ind i et positivt feedback loop mellem krop og sind, som konstant bliver stærkere og stærkere.

Det er ikke for at sige at det kan altid kan stå alene, det er der nok intet som kan, men når det handler om at heale kroppen eller sindet så er det helt sikkert, yin yoga vil være til gavn.